Zalecam shake'i.
Przepis I:
4 banany
600 ml mleka
2 łyżki słodkiej śmietanki
ok. 3 łyżki cukru
odrobina cynamonu
Przepis II - Lodowy Shake Bananowy:
3 banany
350 ml zimnego mleka
5 łyżek lodów śmietankowych (lub waniliowych)
ok. 2-3 łyżki cukru
ok. łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Przepis I:
Obrane banany łamiemy na kawałki i wrzucamy do blendera. Dodajemy mleko, śmietanę, cukier, szczyptę cynamonu i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przepis II:
Obrane banany łamiemy na kawałki i wrzucamy do blendera. Dodajemy mleko, cukier, lody i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Możemy podać z kostkami lodu.
SAŁATKA Z KURCZAKA I DZIKIEGO RYŻU - składniki:
garść młodego groszku cukrowego (całe strączki)
2 szklanki pokrojonego w kostkę wędzonego lub pieczonego kurczaka
5-6 świeżych mandarynek lub 1 puszka (350 ml) mandarynek w zalewie
1.5 szklanki dzikiego ryżu
1/2 szklanki sosu winegret (oliwa; ocet winny; musztarda; sól; pieprz)
SAŁATKA Z KURCZAKA I DZIKIEGO RYŻU - sposób przygotowania: Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu, studzimy go. Groszek krótko obgotowujemy w osolonej wodzie - powinien pozostać chrupiący. Mandarynki z puszki osączamy, świeże dzielimy na cząstki. Mieszamy przygotowane składniki z kawałkami mięsa kurczaka, skrapiamy sosem i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wstawiamy na 10-15 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Składniki na 2 - 3 sztuki (w zależności od gofrownicy):
Banan (dojrzały) - 1 sztuka
Jajko - 1 sztuka
Płynne masło - 1 łyżka
Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
Mąka graham lub pełnoziarnista - 1/2 szklanki
Dodatki:
Świeże owoce; u mnie kiwi i ziarna granatu
Posiekane orzechy lub nasiona; u mnie łyżeczka nasion chia
Sposób przygotowania:
Banana zmiksuj na gładkie puree.
Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
Nałóż ciasto do gofrownicy i upiecz (czas pieczenia zależy od gofrownicy).
Wartość odżywcza jednego gofra z dodatkami*:
Energia: 260 kcal
Białko: 7,6 g
Tłuszcz: 7,4 g
Węglowodany: 39 g
Błonnik pokarmowy: 7 g
Składniki:
Filet pstrąga łososiowego - ok. 120g
Mango - 1/2 sztuki
Szczypiorek
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Osuszoną rybę oprósz solą i pieprzem.
Ugrilluj na patelni do grillowania po 5 minut z każdej strony.
Przełóż na talerz i obsyp posiekanym w kostkę mango oraz szczypiorkiem.
Wartość odżywcza pstrąga z mango:
Energia: 298 kcal
Białko: 24g
Tłuszcz: 12g
Węglowodany: 23g
Błonnik pokarmowy: 3g