Strona główna

Zalecam shake'i.

 

 

 

 

Przepis I:

 

4 banany

600 ml mleka

2 łyżki słodkiej śmietanki

ok. 3 łyżki cukru

odrobina cynamonu

 

Przepis II - Lodowy Shake Bananowy:

3 banany

350 ml zimnego mleka

5 łyżek lodów śmietankowych (lub waniliowych)

ok. 2-3 łyżki cukru

ok. łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie)

Przygotowanie: 

Przepis I:

Obrane banany łamiemy na kawałki i wrzucamy do blendera. Dodajemy mleko, śmietanę, cukier, szczyptę cynamonu i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

 Przepis II:

 

Obrane banany łamiemy na kawałki i wrzucamy do blendera. Dodajemy mleko, cukier, lody i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

 

Możemy podać z kostkami lodu.

 

SAŁATKA Z KURCZAKA I DZIKIEGO RYŻU - składniki:

garść młodego groszku cukrowego (całe strączki)

2 szklanki pokrojonego w kostkę wędzonego lub pieczonego kurczaka

5-6 świeżych mandarynek lub 1 puszka (350 ml) mandarynek w zalewie

1.5 szklanki dzikiego ryżu

1/2 szklanki sosu winegret (oliwa; ocet winny; musztarda; sól; pieprz)

 

 

SAŁATKA Z KURCZAKA I DZIKIEGO RYŻU - sposób przygotowania: Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu, studzimy go. Groszek krótko obgotowujemy w osolonej wodzie - powinien pozostać chrupiący. Mandarynki z puszki osączamy, świeże dzielimy na cząstki. Mieszamy przygotowane składniki z kawałkami mięsa kurczaka, skrapiamy sosem i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wstawiamy na 10-15 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Składniki na 2 - 3 sztuki (w zależności od gofrownicy):

 

Banan (dojrzały) - 1 sztuka

Jajko - 1 sztuka

Płynne masło - 1 łyżka

Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki

Mąka graham lub pełnoziarnista - 1/2 szklanki

 

Dodatki:

Świeże owoce; u mnie kiwi i ziarna granatu

Posiekane orzechy lub nasiona; u mnie łyżeczka nasion chia

 

 Sposób przygotowania:

Banana zmiksuj na gładkie puree.

Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.

Nałóż ciasto do gofrownicy i upiecz (czas pieczenia zależy od gofrownicy).

 Wartość odżywcza jednego gofra z dodatkami*:

Energia: 260 kcal

Białko: 7,6 g

Tłuszcz: 7,4 g

Węglowodany: 39 g

 Błonnik pokarmowy: 7 g

Składniki:

Filet pstrąga łososiowego - ok. 120g

Mango - 1/2 sztuki

Szczypiorek

Sól, pieprz

 Sposób przygotowania:

Osuszoną rybę oprósz solą i pieprzem.

Ugrilluj na patelni do grillowania po 5 minut z każdej strony.

Przełóż na talerz i obsyp posiekanym w kostkę mango oraz szczypiorkiem.

 Wartość odżywcza pstrąga z mango:

Energia: 298 kcal

Białko: 24g

Tłuszcz: 12g

Węglowodany: 23g

 Błonnik pokarmowy: 3g