Strona główna

SAŁATKA Z KURCZAKA I DZIKIEGO RYŻU - składniki:

garść młodego groszku cukrowego (całe strączki)

2 szklanki pokrojonego w kostkę wędzonego lub pieczonego kurczaka

5-6 świeżych mandarynek lub 1 puszka (350 ml) mandarynek w zalewie

1.5 szklanki dzikiego ryżu

1/2 szklanki sosu winegret (oliwa; ocet winny; musztarda; sól; pieprz)

 

 

SAŁATKA Z KURCZAKA I DZIKIEGO RYŻU - sposób przygotowania: Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu, studzimy go. Groszek krótko obgotowujemy w osolonej wodzie - powinien pozostać chrupiący. Mandarynki z puszki osączamy, świeże dzielimy na cząstki. Mieszamy przygotowane składniki z kawałkami mięsa kurczaka, skrapiamy sosem i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wstawiamy na 10-15 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.